matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
Mat:
Mam problem z taką całką ∫x
3
(x
2
−1)
7
dx Prosiłbym o pomoc.
23 sty 15:42
Jerzy:
x
2
− 1 = t , 2xdx = dt
1
... =
∫(t + 1)*t
7
dt = ...
2
23 sty 15:45
Mat:
Dzięki
23 sty 16:01