| ||||||||
f(x)= | ||||||||
|
1 | 1 | |||
to | −3x}≠0 ⇒ x≠ | |||
2 | 6 |
1 | ||
zatem asymptota pionowa ma równanie : p=x= | ||
6 |
| 1 | ||||||||||||
y=q= | = | ||||||||||||
−3 | 5 |
11 | ||
p+q=............ = | = 0,3666666666.. | |
3 |
| 0,6 x − 4 | ||||||||||||
f(x) = | = | = | |||||||||||
| 3 x − 0,5 |
0,6 −4x | ||
= | ||
3 − 0,5x |
1 | ||
lim f(x) = | ||
5 |
1 | ||
q = | ||
5 |
1 | ||
3 x − 0,5 = 0 ⇒ x = | ||
6 |
1 | ||
p = | ||
6 |
1 | 1 | 11 | ||||
p + q = | + | = | ≈ 0,366... | |||
5 | 6 | 30 |
11 | ||
p+q= | −−−− zero mi umknęło | |
30 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |