Badanie zmienności przebiegu funkcji
Uczeń: Witam,
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć na podanym przykładzie wszystko ct co jest zawarte w zadaniu.
Pozostałe przykłady chciałbym zrobić sam.
Zbadaj przebieg zmienności funkcji wielomianowych – wyznacz dziedziny, miejsca zerowe, granice
na krańcach dziedziny, ekstrema, wartości ekstremalne, punkty przegięcia oraz wartości funkcji
w punktach przegięcia, określ monotoniczność i rodzaj wypukłości. Na podstawie otrzymanych
wyników narysuj wykresy.
a) f (x)=x3 + 3x2−504x
23 sty 15:02
Uczeń: ponawiam pytanie
23 sty 15:21
Janek191:
Co jest dziedziną wielomianu ?
23 sty 15:24
Uczeń: Wszystkie liczby należące do R
23 sty 15:26
Janek191:
1)
D = ℛ ok
2)
x
3 + 3 x
2 − 504 x = x*( x
2 + 3 x − 504) = 0
x = 0 lub x
2 + 3 x − 504 = 0
Δ = 9 − 4*1*(−504) = 9 + 2016 = 2025
√Δ = 45
| | − 3 − 45 | | − 3 + 45 | |
x = |
| = − 24 lub x = |
| = 21 |
| | 2 | | 2 | |
Miejsca zerowe: − 24, 0, 21
23 sty 15:35
Janek191:
3) lim f(x) = ?
x→ −∞
lim f(x) = ?
x→+∞
23 sty 15:37
Uczeń: Dalej policzyłem granice dla końców dziedziny
lim−−>∞ wyszedł : −∞
lim−−>−∞ wyszedł : ∞
23 sty 15:39
Uczeń: odwrotnie wyniki
23 sty 15:40
Uczeń: Pochodna
3x2+6x−504
23 sty 15:40
Uczeń: Wyszło mi że w x=−14 jest maksimum lokalne, a w x=12 minimum
I że funkcja rośnie dla x (−∞;−14) i (12;∞)
23 sty 15:42
Janek191:
A nie odwrotnie ?
23 sty 15:42
Uczeń: teraz mam problem z punktami przegięcia
23 sty 15:43
Janek191:
II pochodna musi równać się 0.
23 sty 15:53
Uczeń: Wszystko mi już powychodziło dzięki
23 sty 15:57
Uczeń: A jeszcze zapytam rodzaj wypukłości to jest że albo wklęsła albo nie?
23 sty 15:58
Jerzy:
badaj znak drugiej pochodnej
23 sty 16:02