geometria analityczna- przesunięcie o wektor
naileo: Oblicz pole części wspólnej trójkąta ABC i jego obrazu w przesunięciu o wektor v=[−4,1].
A(−3;0) B(3;0) C(3;√3)
Wiem, że to trójkąt równoboczny. Co dalej? Proszę o pomoc
23 sty 14:55
Janek191:

Czyżby dane zostały źle przepisane ?
23 sty 15:31
naileo: Tak. Przepraszam

C(0;3
√3)
23 sty 15:39
Janek191:
23 sty 15:48
Janek191:
| | a2√3 | |
.Znajdź 2 wierzchołki małego Δ. i z wzoru P = |
| oblicz jego pole. |
| | 4 | |
23 sty 15:50
naileo: mam jeden z wierzchołków B'(−1;1). jak mogę wyliczyć drugi?
23 sty 15:57
Metis: "Znajdź 2 wierzchołki małego Δ" .
23 sty 16:00
Metis: Uzywam standardowych oznaczeń w Δ.
Znajdź równanie odcinka AB , i BC
Oraz wierzchołki Δ'.
Później A'C'.
Punkt przecięcia AB i A'C' − pierwszy wierzchołek
Punkt przecięcia BC i A'C' − drugi wierzchołek.
23 sty 16:02
naileo: jakim sposobem można to zrobić?
23 sty 16:04
Metis: Pomyliłem trójkąty

Czerwony trójkąt − trójkąt ABC.
Szukamy prostej zawierającej odcinek AC.
Trójkąt niebieski − trójkąt A'B'C'
Wierzchołki znajdziesz bez problemu.
Szukamy prostych zawierających A'B' oraz B'C' .
Punkty przecięcia prostej AC i A'B', a także AC i B'C' to szukane wierzchołki.
23 sty 16:10
naileo: Dziękuję!
23 sty 16:17
naileo: Pomocy. Nadal siedzę nad tym zadaniem.
prosta zawierająca AC: y=
√3x+3
√3
A'B': y=1
oraz B'C': y=−
√3x−
√3+1
| | √3 | |
Punkty przecięcia prostej AC i A'B': R( |
| −3; 1−2√3 ) |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
oraz AC i B'C': P( −2√3+ |
| ; √3 + |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
Co mam zrobić z tymi wierzchołkami? Jak wyliczyć bok?
24 sty 21:59