Indukcja
wiktoria: Wykaż, stosując zasadę indukcji matematycznej, że dla dowolnego n∊N liczba 5n+1+2n jest
podzielna przez 3.
Nie wychodzi mi jak próbuję udowodnić, że n+1∊A (5n+2+2n+1=3l, l∊całkowitych), nie widzę
żeby wyszło coś takiego, aby wykorzystać to, że 5n+1+2n=3k, k∊całkowitych
Czy mógłby mi ktoś pomóc, dać jakąś wskazówkę?
23 sty 14:34
wmboczek: dla kroku n+1 możesz rozpisać
5*5n+1+2*2n=2*założenie+3*5n+1
23 sty 18:03
Janek191:
5n +1 = 3 k − 2n
23 sty 18:06
Eta:
dla n=1 52+2=27= 3t
założenie indukcyjne
n= k 5k+1+2k= 3 u
teza indukcyjna
n= k+1 5k+1+1+2k+1= 3w
5*5k+1+2*2k= 3*5k+1+ 2*5k+1+2*2k= 3*5k+1+ 2(5k+1+2k)=
3*5k+1+2*3u = 3(5k+1+2u)= 3w
twierdzenie jest prawdziwe dla każdego n∊N+
23 sty 18:14
wiktoria: Dziękuję Wam za pomoc
23 sty 20:14