ekstremum
Aneta: Wyznacz ekstrema lokalne funkcji eln(x2+1)
wyszła mi pochodna eln(x2+1) * 1x2+1 *2x
Czy obliczyłam to dobrze?
23 sty 14:17
Jerzy:
tak
23 sty 14:21
Aneta: czyli pochodna od x=0 tylko wtedy gdy x=0 i potem jak okreslić czy 0 jest minimum czy maxiumum?
bo jak posdstawiam wartosci wieksze i mniejsze od 0 cięzko mi powiedzieć
23 sty 14:26
Jerzy:
zauważ,że znak pochodnej zależy tylko od znaku wyrażenia 2x,
a jak się ten znak zmienia ?
23 sty 14:28
Aneta: 2x<0 dla x<0
2x=0 dla x=0
2x>0 dla x>0 czyli w punkcie 0 jest min?
23 sty 14:32
Jerzy:
dokładnie tak
23 sty 14:33
Aneta: a pomogłbyś obliczyć pochodną f(x)=cos(π sin x)ln x ?: D to juz bardziej skomplikowanie i
sie gubię
23 sty 14:37
Jerzy:
| | | | 1 | | −sin(πsinx)*πcosx*lnx − cos(πsinx)* |
| | | | x | |
| |
f'(x) = |
| |
| | ln2x | |
23 sty 14:41
piotr: dana funkcja jest równa tożsamościowo z:
x2+1
23 sty 14:42
Jerzy:
trafna uwaga , ale poćwiczyła pochodne
23 sty 14:44