.
ziemniaczek: całkowanie przez częsci prosze o sprawdzenie.
∫(4xsinx)dx= | f(x)=4x f'(x)=4
f'(x)=sinx ∫f'(x)= −cosx
=−4cosx −∫−cosx*4dx= −4cosx +4sinx
23 sty 14:14
Jerzy:
prawie dobrze
23 sty 14:19
ziemniaczek: =−4cosx +4sinx+c
23 sty 14:23
Jerzy:
jeszcze popraw
23 sty 14:25
ziemniaczek: niestety, nie wiem gdzie jeszcze jest błąd
23 sty 14:32
Jerzy:
u = 4x v' = sinx
u' = 4 v = − cosx
... = −4xcosx + 4∫cosxdx = −4xcosx + 4 sinx + C
23 sty 14:36
ziemniaczek: Racja.. dziękuję.
a w tym przykładzie?
∫(5x
2e
x)dx | u=e
x v'=5x
2
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
= |
| x3*ex − ∫ ex * |
| x3= |
| x3ex − ex* |
| x4+C |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 12 | |
23 sty 14:44
Jerzy:
nie komplikuj ...
v' = ex u = 5x2
v = ex u' = 10x
... = 5x2*ex − 10∫x*exdx ... i jeszcze raz przez części ( ex = v' , x = u )
23 sty 14:48
ziemniaczek: w jaki sposób jeszcze raz?
23 sty 14:56
Jerzy:
∫x*exdx liczysz znowu przez części: ex = v' u = x
23 sty 14:57
ziemniaczek: dlaczego u=x?
23 sty 15:05
ziemniaczek: aaa dobra już wiem
23 sty 15:08
ziemniaczek: =
u=x u'=1
v'=ex ∫v'=exdx
=5x2*ex−10(xex−∫ex)=5x2*ex−10xex−10ex
23 sty 15:14