Najmniejsza i największa wartość
Student: Proszę o rozwiązanie krok po kroku tego prostego zadania ponieważ nie wiem czemu mi nie
wychodzi

Zad.
Wyznacz najmniejsze i największe wartości funkcji w podanych przedziałach.
f(x)=x+
16√x w przedziale <1;16>
23 sty 14:14
Student: Ponownie o to proszę
23 sty 14:48
Jerzy:
sprawdź, czy funkcja ma ekstremum lokalne w podanym przedziale,
a jeśli nie, to policz tylko : f(1) i f(16)
23 sty 14:50
Student: Właśnie ekstrema mi wychodziły źle dlatego poprosiłem o obliczenia
23 sty 14:52
Jerzy:
pokaż pochodną
23 sty 14:53
Student: Po wszystkich skróceniach wyszło mi x=8
23 sty 14:55
Jerzy:
nie ... funkcja ma ekstremum lokalne w : x = 2
23 sty 14:59
Jerzy:
| | 8 | |
f'(x) = 1 − |
| i f'(x) = 0 ⇔ x = 2 |
| | √x3 | |
23 sty 15:00
Jerzy:
pszepraszam .. .oczywiście ekstremum w punkcie : x = 4
23 sty 15:01
Uczeń: A skąd jest √x3 ?
23 sty 15:03
Jerzy:
| | 8 | |
f(x) = x + 16x−1/2 i f'(x) = 1 − 8*x−3/2 = 1 − |
| |
| | √x3 | |
23 sty 15:07
Uczeń: Dziękuję rozumiem
23 sty 15:09