Układ kongruencji
Krzysiek: Znajdź x.
x≡1 (mod 2)
x≡2 (mod 3)
x≡3 (mod 5)
x≡5 (mod 7)
x≡7 (mod 11)
x≡11 (mod 13)
x≡13 (mod 17)
x≡17 (mod 19)
x≡19 (mod 23)
x≡23 (mod 29)
x≡29 (mod 31)
x≡31 (mod 37)
x≡37 (mod 41)
x≡41 (mod 43)
23 sty 13:16
Krzysiek: Pomocy
23 sty 13:48
Krzysiek: Pomocy
23 sty 20:44
Krzysiek: Pomocy
23 sty 21:14
Krzysiek: Pomocy
24 sty 08:28
Krzysiek: Pomocy
24 sty 18:49
Krzysiek: Pomocy
27 sty 13:51
utem:
Czytaj Chińskie twierdzenie o resztach.
27 sty 16:34
Krzysiek: Potrzebuje tylko rozwiązania, nie chce mi się o tym czymś czytać
27 sty 19:53
Saizou : no to ręcznie
z (1) x=1+2t
i wstawiasz do pozostałych
1+2t=2 mod3
1+2t=3 mod5
1+2t=5 mod7
....
1+2t=41 mod43
zatem
2t=1 mod3
2t=2 mod5
2t=4 mod7
.....
2t=40 mod43
wówczas
t=2 mod3 →t=2+3p
t=1 mod5
t=2 mod7
....
t=20 mod43
i znowu powtarzasz to samo
27 sty 20:00