.
wiktoria: Proszę o sprawdzenie tego zadania
Ile liczb 7−cyfrowych można utworzyć z cyfr {0,0,1,2,3,4,5} tak, aby zera stały koło siebie?
Na pierwszym miejscu może stać 1,2,3,4 lub 5. Zatem 5 możliwości
Na kolejnych sześciu może stać każda z podanych cyfr. Zatem 6x6x6x6x6x6 możliwości
Do tego zera mają być obok siebie. Zatem mnożymy razy 5 możliwości
Odp.:
5x6x6x6x6x6x6x5= 1 166 400
23 sty 13:07
Tadeusz:
5!*5=600
23 sty 13:13
Tadeusz:
... oczywiście jeśli cyfry nie mogą się powtarzać.
Jeśli mogą ... to "insza−inszość"
23 sty 13:16
wiktoria: A w przypadku kiedy cyfry w liczbie mogą się powtarzać jak by było?
23 sty 13:17
Tadeusz:
wtedy nie permutacja zbioru 5−elementowego a 5−wyrazowa wariacja z powtórzeniami zbioru
5−elementowego i pięć miejsc dla 00
czyli 5*55=56=15625
23 sty 13:24
wiktoria: ok

Dziekuję
23 sty 13:59
Tadeusz:
23 sty 14:02