ja zrobic
ziemniaczek: A ten przykład?
23 sty 12:59
Jerzy:
x2 − 4 = (x + 2)(x − 2)
23 sty 12:59
ziemniaczek: | | (x+2)(x−2) | |
=∫ |
| dx to wiem, ale jak dalej do tego podejść |
| | x+2 | |
23 sty 13:02
23 sty 13:02
Jerzy:
| | 1 | |
ostatnia: = ∫dx − 4∫ |
| dx |
| | x+2 | |
23 sty 13:07
ziemniaczek: skąd takie obliczenia?
23 sty 13:15
Jerzy:
które ?
23 sty 13:19
ziemniaczek: | | x−2 | | 1 | |
w sumie to wszystkie .. =∫dx+∫ |
| dx=∫dx−4∫ |
| dx |
| | x+2 | | x+2 | |
23 sty 13:20
Jerzy:
| | (x+2)(x−2) | | x+2 | | x−2 | | x−2 | |
∫ |
| = ∫ |
| dx + ∫ |
| dx = ∫dx + ∫ |
| dx |
| | x+2 | | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
| | x−2 | | x + 2 − 4 | | 4 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = ∫dx − ∫ |
| dx |
| | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
23 sty 13:25
ziemniaczek: Dziękuję bardzo
23 sty 13:28
Jerzy:
teraz to ja już sam się skołowałem.....od początku:
| | x2 − 4 | | (x+2)(x−2) | |
∫ |
| dx= ∫ |
| dx = ∫(x−2)dx = lnIx−2I + C |
| | x+2 | | x+2 | |
23 sty 13:30
piotr: i dalej źle

!
ma być:
23 sty 13:33
Jerzy:
chyba już sobie dzisiaj dam spokój z całkami
23 sty 13:34