Przekształcenie wzoru z ln
Ela: Witam! Bardzo proszę o pomoc w przekształceniu wzoru na wzór z ln, w którym trzeba wyznaczyć
wartości A i B. Wzór wygląda tak: y = Ax
2 + Bx
y = Ax
2 + Bx / *ln
lny = ln * (Ax
2 + Bx)
lny = lnAx
2 + lnBx
lny = 2lnxA + lnxB
y = lny
x = lnx
a = 2A −−−> A = a/2
b = lnxB −−−> B = b/lnx
Gdzieś musi być błąd, bo wartości nie zgadzają się z wartościami wyliczonymi na wykresie...
Wartość A powinna być równa 0,42
23 sty 12:53
Ela: A wartość B powinna być równa −/+ 1,96
23 sty 12:56
Jerzy:
ln(a + b) ≠ lna + lnb
23 sty 12:56
Ela: Hmm więc w jaki sposób to można rozpisać?
23 sty 13:04
PW: Można podać treść zadania od początku, bez własnych sugestii.
Nota bene za takie coś
lny = ln*(Ax2 + Bx)
od razu dostajesz zero.
23 sty 13:26
Ela: "Źródła literaturowe podają, że pomiędzy x i y istnieje zależność funkcyjna typu: y = Ax2 +
Bx, gdzie A i B są stałymi. Korzystając z obliczonych wartości stałych w równaniu prostej,
oblicz oczekiwane wartości A i B."
23 sty 14:17