Trygo
Panic: Wyjaz ze w dowolnym trójkącie zachodzi następująca zależność między długościami boków a
miarami kątów trójkąta a2−b2c2 = sin(α−β)sinγ
23 sty 12:31
Panic: Wykaż że*
23 sty 12:32
Panic: ?
23 sty 13:57
xy: zapisz poprawnie
23 sty 14:00
Panic: Jest poprawnie zapisane
23 sty 14:45
Panic: Ktos cos?
23 sty 16:20
Metis: Zapisz poprawnie z użyciem dużej litery U.
23 sty 16:21
Janek191:
| a2 − b2 | | sin (α −β) | |
| = |
| ? |
| c2 | | sin γ | |
23 sty 16:23
Panic: Tak
23 sty 16:26
Eta:
α+β+γ= 180
o ⇒ γ= 180
o−(α+β) to sinγ= sin(α+β)
z Twierdzenia sinusów
| | a | |
a |
| =U}b}{sinβ}=U{c}sinγ}=2R |
| | sinα | |
to:
a
2=4R
2*sinα , b
2=4R
2*sinβ , c
2=4R
2*sinγ
| | a2−b2 | | 4R2(sin2α−sin2β) | |
L= |
| = |
| = |
| | c2 | | 4R2 *sin2γ | |
| | (sinα−sinβ)(sinα+sinβ) | |
= |
| = |
| | sin(α+β)*sinγ | |
| | sin(α+β)*sin(α−β) | | sin(α−β) | |
= |
| = |
| = P |
| | sin(α+β)*sinγ | | sinγ | |
c.n.w
23 sty 16:50
Panic: W jaki sposób (sinα − sinβ) = sin(α+β)?
23 sty 17:01
Eta:

Wiedziałam,że o to zapytasz
| | α+β | | α−β | | α+β | | α−β | |
(sinα+sinβ)(sinα−sinβ)= 2sin |
| *cos |
| *2cos |
| *sin |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
sin(α+β)*sin(α−β)
23 sty 17:17
Eta:
bo 2sina*cosa= sin(2a)
| | α+β | | α+β | |
2sin |
| *cos |
| = sin(α+β} |
| | 2 | | 2 | |
| | α−β | | α−β | |
2sin |
| *cos |
| = sin(α−β) |
| | 2 | | 2 | |
23 sty 17:21