Optymalizacja
Kaha: Dwie ścieżki przecinają się pod kątem prostym. Latarnia znajduje się 5m od jednej i 10m od
drugiej drogi. Jaka jest minimalna powierzchnia, która może być odcięta przez linię prostą
łączącą jedną ścieżkę z drugą i przebiegającą tuż przy latarni. ? ? ?
23 sty 12:29
ax:
23 sty 12:36
Tadeusz:
Możesz "pobawić się" równaniem prostej w postaci odcinkowej a jak nie lubisz to inaczej
Równanie pęku prostych przez P=(10,5)
y−5=a(x−10) ⇒ y=ax−10a+5
i licz punktu przecięcia z osiami
| | 10a−5 | |
dla y=0 ax=10a−5 ⇒ x= |
| |
| | a | |
dla x=0 y=−10a+5
S=....
i szukaj minimum
23 sty 12:57