stereometria
Madzia: Sześcian,którego krawędź ma długość a,rozcięto na dwie części płaszczyzną przechodzącą przez
jedną z krawędzi i nachyloną pod kątem 30' do płaszczyzny ściany zawierającej tę krawędź.
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość każdej części.
17 gru 20:48
bonawentura: jakby spojrzeć na sprawę 2 płaszczyznowo i wziąć pod uwagę jeden bok, ten z którego widać, że
płaszczyzna przechodzi pod kątem 30', mamy kwadrat z wydzielonym trójkątem prostokątnym o
kątach 30, 90... ostatni musi mieć 60, więc z właściwości takiego trójkąta wiemy, żę skoro
dłuższa przyprostokątna ma a, to krótsza ma a/2, obliczamy pole tego trójkąta i mnożymy przez
a, otrzymujemy pole tej części, pole drugiej części można obliczyć odejmując po prostu pole
pierwszej części od pola całkowitego, czyli a3 − (1/4 a *a)*a
możemy też obliczyć pole trapezu w podstawie i pomnożyć przez a.
jedna podstawa trapezu ma a, a druga a−a/2, czyli... a/2 (dobrze widać na rysunku), wysokość to
także a, czyli pole trapezu to
1/2 (a/2+ a) *a mnożąc to przez a otrzymujemy pole 2 części
pola powierzchni pole pierwszej części(z trójkątami w podstawach ) = 2* (1/4a*a) + a*a + a/2
* a
pole 2 części = 2* 1/2 (a/2+a)*a + 2*a*a + a/2 *a
17 gru 23:24
bonawentura: stop, pokręciłem....
17 gru 23:25
bonawentura: wszędzie zamiast a/2 będzie a/√3
17 gru 23:26
bonawentura: na rysunku to widać...
17 gru 23:26
bonawentura: jeszcze raz
pole pow I = 1/2* a/ √3 *a *a
pole pow 2 = 1/2* (a/√3 + a) *a * a
obwób 1 = 2* 1/2 a/√3 *a + a*a + 2 a/√3 *a + a/ √3 *a
obwód 2 = 2* 1/2 (a/√3 +a)*a + 2a*a + 2 a/√3 *a + a/√3 *a
17 gru 23:31
bonawentura: coś takiego chyba
ale może być jakiś błąd... może cię jakoś chociaż nakieruję
17 gru 23:32
Bogdan:

b = a*tg30
o
18 gru 01:19
Madzia: dzięki wielkie
18 gru 19:04