znajdź cyfrę jedności
Ferie2k16: Cześć.
Wiem, że to zadanie juz się pojawiało ale nie rozumiem dalej jak najllepiej rozwiązywać tego
typu zadania:
Znajdź cyfrę jedności liczby 20122012
23 sty 11:29
ax:
2 512
4 1024
8 2048
16 4096
32 teraz już widzisz

64
128
256
23 sty 11:43
Ferie2k16: nic nie wide, moecie od pocatku ddo konca?
23 sty 13:49
Krzysiek: Znajdź cyfrę jedności 20124
23 sty 13:52
Ferie2k16: ktoś to rozwiąże?
23 sty 14:54
bimo:
24=16
(2012)4=....6
[(2012)4]503=.....6
23 sty 17:15
Ferie2k16: A ktos kto potrafi poslugiwać się jezykiem polskim i mi to słownie opisze? jej
23 sty 18:36
Mila:
O jej!
24 ma cyfrę jedności 6.
6*6*6*6*6 ma cyfrę jedności 6.
2016*2016 *2016*2016 ma cyfrę jedności 6.
(2016*2016 *2016*2016)203 ma cyfrę jedności 6.
23 sty 18:42
Ferie2k16: a skad mam wiedziec zeby zaczac od 24? skad to sie bierze, o co w tym wszystkim chodzi? w czym
to służy?
23 sty 18:49
Mila:
Tam ma być do potęgi 503
4*503=2012
23 sty 18:50
Ferie2k16: Przyjaciółko kochana Milu, będziesz tak dobra i wyjaśnisz mi po kolei od deski do deski to
zadanie? tak powolutku. Będę wdzięczny.
23 sty 18:53
Mila:
Kolega wypisał Ci kolejne potęgi liczby 2 i właśnie 24 ma tę własność,
że łatwo ustalisz cyfrę jedności liczby 20122012
Rozpisujesz kolejne potęgi cyfry jedności i analizujesz.
W przypadku potęgi
2019 70 postąpisz podobnie, rozpiszesz kolejne potęgi liczby 9,
ale inną potęgę liczby 9 weźmiesz pod uwagę.
23 sty 18:56