matematykaszkolna.pl
ile osób ma urodziny w dany dzień depserat: Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród 730 osób co najmniej 2 urodziły się 22 stycznia. Zna ktoś schemat do tego i wytłumaczy porządnie?
23 sty 11:06
23 sty 11:24
Krzysiek: 100%
23 sty 11:37
depserat: wikipedia niewiele mi mówi (mój mózg ma ograniczenia), a sam wynik tym bardziej, dlatego prosiłem o wytłumaczenie
23 sty 12:34
PW: W Wikipedii rozważają nieco inne zagadnienie − ile trzeba osób, żeby prawdopodobieństwo znalezienia dwóch urodzonych w tym samym dniu przekroczyło 0,5. Odpowiedź rzeczywiście wydaje się być paradoksalna, bo wystarczą 23 osoby. Tutaj pytają inaczej: jest ustalony jeden dzień (konkretnie 22 stycznia), a badanych osób jest 730. Patrząc na pojedynczą nieznaną osobę możemy przyjąć, że prawdopodobieństwo urodzenia tej osoby
 1 
22 stycznia jest równe

(zakładamy, że w badanej grupie osób nie ma bliźniaków i rok
 365 
ma 365 dni). Wygląda to na schemat Bernoullego, w którym prawdopodobieństwo sukcesu
 1 
p =

,
 365 
a liczba powtórzeń N = 730. Pytają jakie jest prawdopodobieństwo wystąpienia co najmniej 2 sukcesów, inaczej: wystąpienia dokładnie 730 lub dokładnie 729 porażek.
23 sty 12:50
PW: Oczywiście ta druga wersja jest prawdopodobieństwem zdarzenia przeciwnego.
23 sty 12:52
daras: ≈ 59 %
23 sty 13:27
depserat: czyli dla tego zdarzenia przeciwnego, k(liczba sukcesów) = 0 i w drugim przypadku 1? Bo niby ok, ale liczba wychodzi troszku paskudna
24 sty 14:39
PW: Stolarz też zaczyna powątpiewać w sens swojego życia, gdy usiłuje zmierzyć przekątną stołu o boku 1 m. Nijak tego nie można zmierzyć miarą stolarską, wynik zdaje się być paskudny.
24 sty 15:01
depserat: https://pl.wikipedia.org/wiki/Rozk%C5%82ad_Poissona było trzeba użyć tego.. nadal nie kumam, no ale cóżemotka
24 sty 16:13
PW: Było tak zrobić. Zwracam uwagę, że forum jest przeznaczone dla gimnazjalistów i licealistów, a ci nie znają rozkładu Poissona i związku z rozkładem dwumianowym.
24 sty 16:26