jak wyliczyć wzór funkcji?
Ania : Oblicz f(x) jeżeli f(x+1)=2x+3
22 sty 22:10
Saizou :
f(t)=2t+3
i po prosty tam gdzie masz t wstawiasz wyrażenia x+1, wówczas
f(x+1)=2(x+1)+3
22 sty 22:12
Saizou : sorry... nie doczytałem
22 sty 22:12
Saizou :
f(x)=2x+1
22 sty 22:14
Ania : Zrobiłam tak i pan od matematyki powiedział ze musze się jeszcze zastanowić. Mysle nad tym i
myślę, ale nie wiem jak mam to doprowadzić do końca
22 sty 22:14
Metis: f(x+1)=2x+3
f(x)= ...
2(x−1)+3=2x−2+3 ... = f(x)
22 sty 22:15
Ania : I właśnie tak zrobiłam, ale to jest źle.
22 sty 22:16
Aga1.: A może tak?
f(x)=ax+b
a=? b=?
f(x+1) =a(x+1)+b
f(x+1)=ax+a+b
i f(x+1)=2x+3
stąd a=2 i a+b=3⇒b=1.
odp. f(x)=2x+1
22 sty 22:39
Ania : Wiesz, ze właśnie przed chwila na to wpadłam?

Tylko wynik wychodzi ten sam, co za pomocą tej
metody, której użyłam jako pierwszej...
22 sty 22:44
Aga1.: Wynik jest poprawny.
22 sty 22:50
Ania : Na pewno? To dziwne ze wyszedł taki sam jak z niepoprawnej metody...
22 sty 22:58
AcidRock: Można też tak:
f(x+1) = 2x + 3 = 2(x + 1) + 1
f(x) = 2x +1
23 sty 00:29
Ania : Ok, czyli ten wynik jest dobry? Dziękuję bardzo za pomoc
23 sty 09:38