Monotoniczność ciągu rekurencyjnego
ruSti: Zbadaj monotoniczność i ograniczenie ciągu rekurencyjnego: a1=6 an+1=√6+an
Co do ograniczenia, jeżeli udowodnię że ciąg jest malejący to mogę po prostu stwierdzić, że
skoro kolejne elementy ciągu są pierwiastkami to na pewno są ograniczone chociażby przez 0?
22 sty 21:29
PW: Panie, ale to jest ciąg o wyrazach dodatnich − co to za odkrycie? Idzie o ograniczenie z góry.
22 sty 21:33
ruSti: Napisałem, że najpierw chciałbym udowodnić, że ciąg jest malejący, w tym momencie oczywiste
jest że ograniczeniem górnym będzie jego pierwszy wyraz.
22 sty 21:47
ruSti: I tak przede wszystkim chciałbym po prostu zobaczyć poprawny sposób na zbadanie jego
monotoniczności.
22 sty 21:48
PW: Można przyjąć, że an = 3 + bn, gdzie bn jest liczbą z przedziału (0,1) i pokazać, że w takim
razie
an+1 = √9 + bn = 3 + bn+1,
ale bn+1 < bn.
Ograniczeniem z dołu tego ciągu jest liczba 3.
22 sty 22:33