równanie
Bartek: POMOCY
Rozwiaż równanie
|x2 + 4x − 5| + |x2 + 4x|=5
chodzi mi tylko o warunki jakie musza byc aby rozwiazać równanie w odpowiedzi jest przedział
<−5,−4> suma <0,1>
17 gru 20:36
Bartek: Wogóle jak rozwiazuje sie takie równania kwadratowe z wartościa bezwzględną?
17 gru 20:37
Patrycjaa: opuszczasz moduły i rozwiązujesz to rownanie dwa razy. raz ze zmianą znaków w modułach np.
Ix
2−4x+5I a drugim sposobem rozwiazujesz to bez zmiany znakow opuszczejąc tylko same moduły

potem wiadome na lewo a wiadome ze zmiana znaku na prawo
17 gru 20:52
17 gru 20:58
Patrycjaa: no to dobre wyniki ci wychodzą....
17 gru 21:05
ula:

musisz pozbyć się wartości b.
ustal najpierw miejsca zerowe a potem przedziały
x
2+4x−5≥0 dla x∊(−∞,−5>suma<1,∞)
x
2+4x−5<0 dla x∊<−5,1>
x
2+4x≥0 dla x∊(−∞,−4>suma<0,∞)
x
2+4x<0 dla x∊(−4,0)
można napisać 4 przypadki (>,>), (>,<),(<,<),(<,>)
lub ustalić przedziały inaczej
x
2+4x−5+x
2+4x=5 dla x∊(−∞,−5>suma<1,∞)
(−x)
2−4x+5+x
2+4x=5 dla x∊(−5,−4>suma<0,1)
(−x)
2−4x+5−(−x)
2−4x=5 dla x∊(−4,0)
17 gru 21:08
ula: dla równania są punkty, może to jest nierówność?
17 gru 21:12
Bartek: no własnie to jest równanie a w odpowiedzi dali przedział i dlatego nie wiem czy ja robie źle
czy oni sie pomylili
17 gru 21:27
ula: musi być błąd
17 gru 21:30
Patrycjaa: łooo.... no sora... rzeczywiscie tu cos nie halo..... musieli sie machnąć przy układaniu
zadania...
17 gru 21:32