Pan Krzysztof pokonuje trasę
koniu: Pan Krzysztof pokonuje trasę Kraków−Warszawa w czasie t i średnią prędkością v, aby skrócić
czas podróży o 20% pan Krzysztof musi średnią prędkość musi zwiększyć/zmniejszyć o ile %?
Proszę o pomoc w zadaniu
22 sty 21:20
Eta:
Prędkość musi zwiększyć o 25%
22 sty 21:24
daras: droga się nie zmieniła tylko czas ma być krótszy o 20% = 0,2 czyli teraz ma wynosić 0,8t
| | s | | s | | s | |
czyli bezwzględna zmiana prędkości ΔV = V2 − V1 = |
| − |
| = |
| |
| | 0,8t | | t | | 4t | |
| | ΔV | | 1 | |
a względna zmiana |
| = |
| = 0,25 = 25 % |
| | V1 | | 4 | |
23 sty 10:31
daras: fizyka.pisz.pl
23 sty 10:31