Liczby zespolone, mała niewiadoma
pablo: Cześć

Mając taki przykład: |z−1| + sprzężenie z = 3, jak należy rozpisać ten moduł? Bo wiem
że |z| =
√x2 + y2 ? Bardzo proszę o pomoc
22 sty 21:19
PW: A pomyśl chwilę −prawa strona równości jest liczbą rzeczywistą
22 sty 21:22
bimo:
Masz rozwiązać równanie?
|z−1|+z*=3
22 sty 21:23
pablo: Czyli że po prostu dopisać −1 za pierwiastkiem?
22 sty 21:23
pablo: tak, dokładnie, mam rozwiązać to równanie
22 sty 21:27
PW: No to nie myśl schematami. Lewa strona też jest liczbą rzeczywistą. Co można zatem powiedzieć o
liczbie z̅ ?
22 sty 21:31
Mila:
z=x+iy, x, y∊R
|z−1|−3=z* ponieważ lewa strona jest liczbą rzeczywistą, to prawa też⇒
z*=x−i*0
z=x
|x−1|−3=x, x∊R
rozwiąż w R
22 sty 21:33
Mila:
Witaj PW.
Jak napisałeś "z" z kreską u góry?
22 sty 21:34
pablo: ehh na prawdę nie rozumiem o co Ci chodzi

i co masz na myśli. Wiem jak rozpisać z̅, mam
tylko problem z tym modułem i właśnie chciałbym się dowiedzieć jak myśleć mając ów przykład.
22 sty 21:35
pablo: przepraszam, może to głupie ale nadal nie rozumiem

rozwiązuje to sposobem przedstawionym na
eTrapezie

i nie czaje
22 sty 21:38
PW: Dla
Mili.
Edytor używa zestawu czcionki Microsoft Sans Seif.
W programie Tablica znaków można w okienku "Wyszukaj" wpisać podzakres "Combining". Pojawią się
tylko znaki specjalne, które nakladają się na napisane poprzednio. Znak "Combining Overline"
(chyba piąty od lewej) to właśnie kreska "nad". Należy wybrać ten znak, skopiować go do
schowka i wkleić tutaj po znaku z.
Wyjście dla leniwych − skopiować to "z z kreską" stąd i umieścić w Notatniku, zapisać w pliku
"ciekawe−znaki.txt" i z niego kopiować po wsze czasy w razie potrzeby.
22 sty 21:48
pablo: a mógłbym prosić o takie łopatologiczne wyjaśnienie? ;C
22 sty 21:50
PW: Już o 21:33 Mila wytłumaczyła.
22 sty 21:53
Mila:
z=x+iy
z*=x−iy
−−−−−−−−−−−−
|z−1| =|x+iy−1|=|(x−1)+iy|=√(x−1)2+y2 ∊R
−3∊R
aby zachodziła równość
|z−1|−3=z* to część urojona liczby z* musi być równa 0, czyli y=0
zadanie bardzo się upraszcza, bo otrzymujesz równanie:
|x−1|−3=x
22 sty 21:54
Mila:
Dziękuję PW.
z̅ z̅ z̅ z̅ z̅ z̅
22 sty 21:59
PW:
22 sty 22:03
pablo: Dzięki wielkie Mila

chodziło mi tylko o rozpisanie tego nieszczęsnego modułu (co zrobić z
−1) (wers 6?) później już rozwiązuje sposobem
22 sty 22:06
daras: Combining pablo
23 sty 13:35