ekstremum
matetax: Obicz ekstremum lokalne sin3 xcosx x∊[0,π]
Obiczylem pochodna 3sin2 xcos2 x−sin4 x aledalej niewiem co zrobic
22 sty 19:07
Janek191:
Porównaj pochodną z zerem.
22 sty 19:13
matetax: No nie zabardzo z moja trygonometria wiem ze trzeba do zera przyrownac ale nie wiem jak to
zrobic
22 sty 19:15
Janek191:
sin2 x*( 3 cos2 x − sin2 x) = 0 ⇔ sin2x = 0 lub 3 cos2 x − sin2 x = 0
itd.
22 sty 19:17
Janek191:
22 sty 19:19
matetax: Sin2x=0 wiem jak zrobic a to drugie bys rozwiazal
22 sty 19:22
Janek191:
3*( 1 − sin
2 x) − sin
2 x = 0
3 − 4 sin
2 x = 0
22 sty 19:22
matetax: To bedzie 3cos2x=0 2x=π/2 x=π/4
22 sty 19:25
matetax: Dzieki
22 sty 19:25
Janek191:
| | π | | 2π | |
Czyli mamy maksimum funkcji dla x = |
| i minimum dla x = |
| |
| | 3 | | 3 | |
22 sty 19:28