Rozwiaz rownanie
Jack:
1)
y'''' −>> pochodna 4−tego stopnia
y'''' + 5y'' + 4y = 0
2)
y''' − 5y'' + 8y' − 4y = 0
22 sty 18:27
Jack: Analiza matematyczna 2 − POMOCY
22 sty 18:47
Jack: Janek191?
Mila ?
Ktokolwiek?
22 sty 19:06
52: nie piszemy y'''' tylko y(4) itp.
22 sty 19:15
Jack: tak tak...ale pomoz rozwiazac ; D
22 sty 19:24
zombi: Kto ci takie zadanie dał?
22 sty 19:43
Jack: normalne zadanie na studiach...nwm w czym problem
22 sty 19:46
zombi: Na pewno nie na analizie dwójce XD
22 sty 19:47
Jack: a jednak... na UAM−ie sa...
niech ktos pomoze : D, ja moze rozpisze troszke
powiedzmy ten drugi przyklad
2) y''' − 5y'' + 8y' − 4y =0
r3 − 5r2 + 8r − 4 = 0
(r−1)(r2 − 4r + 4) = 0
(r−1)(r−2)2 = 0
Otrzymuje 2 wyniki
r= 1 lub r =2
i teraz do ktorego wzoru podstawic
Δ > 0,
Δ = 0,
Δ < 0
z tego drugiego jako ze wzor skroconego to mam Δ = 0
ale co z pierwszym wynikiem?
czy podstawic do Δ>0 czyli y = c1er1x + c2er2x
22 sty 19:53
Eta:
@
Jack
Co Ci się stało? upadłeś na głowę?
Wszystkiego nauczysz się w swoim czasie ( na studiach)
Nie wchodź do morza na głęboką wodę jak jeszcze nie umiesz pływać

Najpierw zdaj na 100% maturę!
22 sty 19:53
22 sty 19:54
Jack: W tym linku to tak srednio rozumiem co jest napisane... niestety
22 sty 19:57
22 sty 19:58
Jack: a tak wgl to nie dla mnie tylko ...dla kogos innego
22 sty 20:00
Jack: Dobra, nie bylo tematu...wszystko juz wiemy, umiemy,...
"dzieki wielkie"
22 sty 20:17
Jack: a tak na serio... to co zrobic jak mam
r2 = −1 lub r2 = − 4
do jakiego wzoru to?
albo ogolnie jak to zrobic, skoro pierwiastki sa ujemne
y(4) + 5y'' + 4y = 0
22 sty 20:30
Benny: Zależy czy jesteś w ℛ czy w ℂ.
22 sty 20:32
Jack: wynik podobno jest :
y = c1cos x + c2 sinx + c3 sin2x + c4 cos2x
i wlasciwie nwm gdzie jestesmy...
22 sty 21:04
zombi: Jak umiesz przewidywać rozwiązania równań różniczkowych, to nie powinno być problemem.
W końcu równania różniczkowe, to takie trudniejsze zgadywanki
http://www.matematyka.pl/140782.htm
22 sty 22:03
Kacper:
Nie rozumiem po co uczyć się zadań ze studiów, jeśli można na nie się nie dostać...
23 sty 09:51