Ekstrema lokalne
Kasia : Proszę o pomoc w wyznaczeniu ekstrem lokalnych w danej funkcji:
y=√5−4x
22 sty 17:52
Janek191:

5 − 4 x > 0 ⇒ 5 > 4 x ⇒ 4 x < 5 ⇒ x < 1,25
| | 1 | | − 4 | | −2 | |
y ' = |
| *(−4) = |
| = |
| < 0 |
| | 2 √ 5 − 4 x | | 2 √ 5 − 4 x | | √ 5 − 4 x | |
Funkcja nie ma ekstremum.
22 sty 18:02
Kasia : Dlaczego wynik pochodnej zapisałeś ze jest <0 jest to do czegoś potrzebne?
22 sty 18:15
olekturbo: Wykazalo ze funkcja maleje w zbiorze R
22 sty 18:22
Kasia : 5−4x ≥0 ⇒ x≤1,25.
| −2 | |
| =0 ⇒ −2*(5−4x)=0 ⇒ x=1,25 |
| √5−4x | |
Więc 1,25 łapie się w dziedzine i ekstremum też będzie w tym punkcie.
Nie mogę zrobić tego tak?
22 sty 18:24
olekturbo: Nie bo funkcja nie ma ekstremum
22 sty 18:24
Janek191:
Funkcja ma najmniejszą wartość równą f( 1,25) = 0
22 sty 18:28
Halo: i to będzie to ekstremum ?
22 sty 18:32
Janek191:
Już dwa razy napisano, że ta funkcja nie ma ekstremum.
22 sty 18:35
PW: 1,25 jest krańcem dziedziny. Trzeba dokładnie przeczytać twierdzenie o ekstremum lokalnym.
A najprościej bez pochodnych. Badana funkcja jest złożeniem funkcji, których monotoniczność
znamy. Pomyśleć i ładnie uzasadnić, że jest malejąca.
22 sty 18:41