Kapitalizacja
karolina: Proszę o wskazówki dotyczące zadania. Zadanie z kapitalizacji.
Na jaki procent należy wypożyczyć kapitał K0, aby przy rocznej kapitalizacji potroił swoją
wartość po 10 latach?
Ze wzoru na kapitalizację złożoną:
Kn=K0(1+r)n
3K0=K0(1+r)10 /:K0
3=(1+r)10 / *ln
ln3=10*ln(1+r)
i co dalej mam zrobić?
22 sty 17:50
karolina: ln3=10*ln(1+r)
w ten sposób?
22 sty 17:56
karolina: Proszę ktos pomoże?
22 sty 18:29
marek: 11,61% czy taka jest odp ?
22 sty 19:39
karolina: Nie muszę wyliczyć dokładnie wiec nie wiem, po prostu mam wyznaczyć r do takiej postaci jak to
zrobiłam powyżej, tylko nie wiem czy dobrze
22 sty 19:58
marek: w momencie gdy masz do 10 potęgi podnosisz obustronnie do 1/10 i potem z górki
22 sty 20:00
marek: bez tych logarytmów
22 sty 20:00
karolina: | | 1 | |
a co mi da pomnożenie |
| * (1+r)10 |
| | 10 | |
22 sty 20:04
Mila:
100*(3
1/10−1)=p
p≈11,6%
22 sty 20:07
marek: zależy co dla ciebie znaczy PODNOSISZ OBUSTRONNIE DO POTĘGI


?
22 sty 20:08
karolina: Dlaczego ten wzór?
22 sty 20:09
karolina: Ok marek już wiem zle przeczytałam
22 sty 20:10
karolina: Ok dziękuje wam, już rozumiem
22 sty 20:12