.
wiktoria: Ile jest w zbiorze {1,...,1900} liczb, które są podzielne przez 5, a ile tych, które są
podzielne przez 7?
Bardzo bym prosiła o wytłumaczenie w jaki sposób się liczy zadania tego typu
22 sty 17:30
Janek191:
1 900 : 5 = 380
1 900 : 7 ≈ 271
22 sty 17:35
wiktoria: I zawsze tak się liczy?
Np. jak by było ile jest w tym zbiorze liczb podzielnych przez 35 to 1900:35 ?
22 sty 17:36
Janek191:
Tak.
22 sty 17:38
wiktoria: Dziękuję
22 sty 17:38
PW: Ale możesz uroczyście wykorzystać wiedzę o ciągach arytmetycznych. Liczby podzielne przez 5 to:
5, 5 + 5, 5 + 2·5, 5 +3·5, 5 + 4·5, ...
− tworzą ciąg arytmetyczny o pierwszym wyrazie a
1 = 5 i różnicy r = 5.
Jak wiadomo
a
n = a
1 + (n−1)r
a
n = 5 + (n−1)·5
a
n = 5n
Szukamy maksymalnej liczby n, dla której
a
n ≤ 1900,
czyli
(*) 5n ≤ 1900
n ≤ 1900:5
n ≤ 360.
Maksymalną liczbą naturalną spełniającą tę nierówność jest 360, zatem liczb podzielnych przez 5
mieszczących się w przedziale <1, 1900> jest 360.
Wzór (*) stanowi odpowiedź, dlaczego dzielimy 1900 przez 5.
W drugima zadaniu rozumowanie byłoby takie samo − z zamianą "5" na "7". Ponieważ
7n ≤ 1900
oznacza
maksymalną liczbą naturalną spełniającą tę nierówność jest 271.
22 sty 17:59
wiktoria: Dziękuję za pomoc
22 sty 18:10