całka
matetax: | | 3x2+8 | |
∫ |
| pomoże ktoś |
| | x3+4x2+4x | |
22 sty 17:22
Jerzy:
Licznik jest pocodną mianownika
22 sty 17:41
Janek191:
x3 + 4 x2 + 4 x = x*( x2 + 4 x + 4* = x*( x + 2)2
22 sty 17:41
ICSP: ktoś to pochondych nie umie liczyć
22 sty 17:41
Jerzy:
Tylko najpierw dodaj i odejmij 4 w liczniku
22 sty 17:42
Janek191:
| | 3 x2 + 8 x + 4 | | 8 x − 4 | |
= ∫ |
| dx − ∫ |
| dx = |
| | x3 + 4 x2 + 4 x | | x3 + 4 x2 + 4 x | |
22 sty 17:47
matetax: Też zrobilem tak ale w ksiazce jest zupelnie inna odpowiedz moze ktos zrobiz dalej bo z
pierwszej wyjdzie ln mianownika
22 sty 17:52
matetax: Mianownik rozlozyc na x(x+2)2
22 sty 17:53
matetax: Moglby ktos obliczyc chcialem porownac czy dobrze
22 sty 17:54
Jerzy:
Muszę poćwiczyć pochodne
22 sty 17:58