bardzo proszę o sprawdzenie całki tg3xdx
andrzej : witam, czy może mi ktoś sprawdzić czy dobrze rozwiązałem całkę:
∫tg3x=∫sin3xdx/cos3x=|t=cos3x dt=sin3xdx|
∫1/t*dt=ln|t| +c=ln|sin3x| +c
22 sty 16:29
Jerzy:
żle
22 sty 16:31
andrzej : a można prosić o podpowiedź ?
22 sty 16:34
Jerzy:
| | 1 | |
cos3x = t −3sin3xdx = dt sin3xdx = − |
| tdt |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
.... = − |
| ∫ |
| dt = − |
| lnItI + C = − |
| lnIcos3xI + C |
| | 3 | | t | | 3 | | 3 | |
22 sty 16:38
andrzej : dziękuję !
22 sty 16:39