Fizyka
Słodka Klaudia, prosze o pomoc: Z równi pochylej nachylonej pod katem 30stopni zsuwa się klocek.
Oblicz wartość przyspieszenia klocka jeśli współczynnik tarcia kinetycznego miedzy klockiem a
równia wynosi 0,2.
2. Oblicz wartość przyspieszenia z którym porusza się po poziomym podłożu klocek o masie 2 kg
jeśli działa na niego równolegle do podłoża silą o wartości 10N, a współczynnik tarcia równy
jest 0,1.
Co będzie się działo z tym klockiem, jeśli będziemy go pchać równolegle do podłoża silą o
wartości 1,5N?
17 gru 20:16
Mateusz: Pomagam
17 gru 20:38
Mateusz: chwilke potrwa
17 gru 20:38
Mateusz:

Niech niebieski wektor oznacza R czerwony ten rownoległy do podstawy rowni F
z a prostopadły do
podstawy oznaczający siłę nacisku N obliczamy siłę wypadkową a zielony siłe tarcia
F = N+F
z++R+T => wiemy ze N+R = 0 wtedy
F = F
z−T gdzie F
z = mgsinα ale T = μ*N μ−współczynnik tarcia kinetycznego
N = mgcosα to
T = μmg*cosα to
F = mgsinα−μmgcosα wyciągam mg przed nawias
F = mg(sinα−μcosα) przyszpieszenie wynosi więc
a = g(sinα−μcosα) podstaw dane i oblicz chyba wszystkie oznaczeniea rozumiesz zaraz napisze zad
2
17 gru 20:56
Mateusz: Nacisk na podloze:
N = m*g = ?
Sila tarcia
T = f * N =?
Sila tarcia dziala przeciwstanie do sily pchajacej czyli =
Fw = F − T = ?
Przyspieszenie
| | Fw | |
a = |
| popodstawiaj i policz |
| | m | |
17 gru 21:00