stereometria
naileo: Przekątna granistosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość
√6 i tworzy z podstawą
| | √3 | |
graniastosłupa kąt, którego cosinus jest równy |
| . Ile wynosi suma krawędzi tego |
| | 3 | |
graniastosłupa.
Mało pamiętam z tych lekcji, bardzo proszę o nieuproszczone działania i uzasadnienia
22 sty 16:18
naileo: Edit: Źle ujęte. Nie proszę o odrobienie zadania za mnie, lecz o proste wyjaśnienie krok po
kroku. Przypominam o mojej pustce w głowie przy tym temacie...
22 sty 16:32
Jack:

| | √3 | | x | |
cos α = |
| (z polecenia) i to jest równe (wg naszych oznaczeń) = |
| |
| | 3 | | √6 | |
3x =
√18
skoro podstawa jest kwadrat(bo graniastoslup prawidlowy czworokatny) −> jak jest prawidlowy to
zawsze w podstawie wielokat foremny czyli kwadrat w tym wypadku
nasz
x jest przekatna kwadratu czyli jesli bok jest a, to x = a
√2
Nasz x =
√2 czyli
a = 1
gorna podstawa i dolna to razem 2 kwadraty, o boku 1
wiec krawedzie podstaw = 8 * 1 = 8
teraz z pitagorasa obliczamy
H i poznamy krawedzie boczne
H
2 = 6 − 2 = 4
H = 2
stąd
4 * 2 = 8 (bo 4 krawedzie boczne)
Suma wszystkich krawedzi : 8 + 8 = 16
22 sty 17:29
naileo: Bardzo dziękuję, zrozumiane, zrobione!
22 sty 17:47