abc
indukcja: Udowodnij, że:
5
n+1 + 2 * 3
n + 1 jest podzielna przez 8
To wygląda na banalne zadanie ale coś mi nie wychodzi, czy ktoś może chociaż potwierdzić, czy
tak jest?
22 sty 16:12
Janek191:
1) n = 1
52 + 2*3 + 1 = 32 = 4*8 ok
2) Założenie indukcyjne
5n+1 + 2*3n + 1 = 8 k ⇒ 5 n +1 = 8 k − 2*3n − 1
Mamy wykazać,że z podzielności 5n+1 + 2*3n + 1 wynika podzielność
5(n+1) + 1 + 2*3n+1 + 1 przez 8
5( n+1) + 1) + 2*3n+1 + 1 = 5*5n +1 + 2*3*3n + 1 =
= 5*(8 k − 2*3n −1) + 6*3n + 1 = 8* 5 k − 10*3n − 5 + 6*3n + 1 =
= 8*5 k − 4*3n − 4 = 8*5 k − 4*( 3n + 1) − liczba podzielna przez 8, bo 3n + 1 −
liczba parzysta.
Na podstawie indukcji matematycznej 5n+ 1 + 2*3n + 1 jest podzielne przez 8 dla n ∊ℕ1.
ckd.
22 sty 16:38
indukcja: Bardzo Ci się dziękuję. Zaciąłem się na tym kroku
8*5 k − 4*3n − 4
myślałem, że coś jest nie tak.
22 sty 17:59