Proste równanie
Dawid.: Witam! Mógłby ktoś z Was sprawdzić to równanie? I wskazanie błędu
Bo mi wychodzi Δ=12 i x1=2+2
√3 i x2=2−2
√3 a w odp. jest 2+
√3 i 2−
√3.
22 sty 15:41
Eta:
x≠ −1
x
2−1=4x−2 ⇒ x
2−4x+1=0 Δ=12 ,
√Δ=2
√3
| | 4+2√3 | | 4−2√3 | |
x= |
| = 2+√3 lub x= |
| = 2−√3 |
| | 2 | | 2 | |
22 sty 16:03
Dawid.: No też tak mam, tylko nie wiem, jak się skróciło, że jest 2−
√3. a nie ma 2−2
√3. O to mi
chodzi
22 sty 16:11
zzz: bo dzielisz przez 2 wszystko co jest w liczniku a nie tylko 4 czyli dzielisz 4/2 i −2√3/2
22 sty 16:11
Dawid.: Aa, oki, dziękuję bardzo!
22 sty 16:13