matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obliczyć calke
marcin:
dv
∫
g−kv
22 sty 14:58
Jerzy:
1
= −
lnIg − kvI + C
k
22 sty 15:03
marcin:
Mógłbyś krok po kroku bo nie wiem skąd się bierze 1/k z calek jestem zielony
22 sty 15:13
Jerzy:
1
podstawienie: g − kv = t −kdv = dt dv = −
dt
k
1
1
1
1
.... = −
∫
dt = −
lnItI + C = −
lnIg − kvI + C
k
t
k
k
22 sty 16:40