zadanie z geometrii - pomocy
kamil: w trójkącie prostokątnym przeciwprostokątna ma długosc 25 cm. Długosc promienia okręgu
wpisanego w ten trójkąt jest równa 3 cm. Jakie jest pole tego trójkąta?
17 gru 20:10
magda: r=3
r=1/3h
3=1/3h I*3
h=9
92+x2=252
81+x2=625
x2=625−81
x2=544
x=√544
P=a*h/2
P=√544*9/2=18√34
wg mnie to tak ale nie jestem pewna
19 gru 18:23
gfghf: δ+d
19 gru 18:43
Godzio: coś chyba się nie zgadza, zaraz zrobie
19 gru 18:44
Godzio:

25=a−r+b−r
25=a+b − 6
a+b=31 => a=31−b
a
2 + b
2=25
2
(31−b)
2 + b
2 = 625
961 −62b + b
2 +b
2 = 625
2b
2 −62b +336 = 0 /:2
b
2 − 31b + 168 =0
Δ=31
2 −4*168=289
√Δ=17
a=31−b => a=31−7=24
jeśli b=7 to a=24
jeśli b=24 to a=7 ale pole zawsze jest takie same więc:
| | ab | | 7*24 | |
P = |
| = |
| = 84cm2
|
| | 2 | | 2 | |
19 gru 18:54