Funkcja odwracalna bijekcja
Kuba: Witam!
Mam parę pytań odnośnie funkcji ,a mianowicie:
1. Funkcja jest odwracalna kiedy jest bijekcją?
2.Analogicznie, jeśli funkcja jest bijekcją to jest odwracalna?
3. Przykład iniekcji , która nie jest suriekcją to na przykład f: X−>R f(x)=1/x lub f(x)=2X
lub f(x)=lnx ?
Pozdrawiam
22 sty 12:25
nano: 1. tak
2 tak
3. f(x)=ln x jest suriekcją na R
22 sty 12:32
Kuba: a co do 3. lnx=0 nie istnieje(to znaczy. jest to minus nieskończoność) to czemu będzie to
suriekcja na R?
Pozdrawiam
22 sty 14:16
Jerzy:
lnx = 0 ⇔ x = 1
22 sty 14:17