dany jest ciag
kamil: dany jest ciag o wyrazie ogolnym an=4* 3n
1) zbadaj monotonicznosc
2) Czy jest ciagiem arytmetyczny,
3) czy jest c. geometrycznym
22 sty 12:22
Jerzy:
1) policz: an+1 − an = .. jeśli dodatnia , to ciąg rosnący
2) policz: an+1 − an = .. jeśli stała , to arytmetyczny
22 sty 12:33
Janek191:
Tam jest an = 4*3 n = 12 n czy może an = 4*3n ?
22 sty 12:41
kamil: wlasnie jest 4*3n czyli 12n mnie tez to zdziwilo. to czyli wynika ze nie jest on geomeryczny
ylko jak to zapisac
22 sty 13:12
kamil: jest rosnacy i arytmetyczny stala wychodzi 12
22 sty 13:13
kamil: czy wie ktos jak zbadac czy jest cisgiem geometrycznym?
22 sty 13:38
Jerzy:
| | an+1 | |
sprawdzić, czy iloraz: |
| ma wartość stałą |
| | an | |
22 sty 13:39
kamil: nie bedzie stala tylko sie zmniejsza 2, 3/2, 4/3
22 sty 14:28
Jerzy:
jeśli nie jest stała to oznacza,że ciąg nie jest geometryczny
22 sty 14:29