Pomocy
karo: Jak obliczyć regułą de L'Hospitala takie przykład?
1. lim
x →O+
22 sty 11:05
karo: lim = xlnx
x→0
+
x→0
22 sty 11:07
Jerzy:
lim (nic) = nic
22 sty 11:07
piotr1973: xlnx=lnx/(1/x)
w drugim wspólny mianownik
22 sty 11:08
Jerzy:
| | x − sinx | | − cosx | |
= lim |
| = lim |
| = ? |
| | x*sinx | | sinx + x*cosx | |
22 sty 11:10
karo: 0
22 sty 11:12
Janek191:
?
22 sty 11:14
Janek191:
@ Jerzy:
W liczniku powinno być : 1 − cos x
22 sty 11:16
karo: czyli jaki wynik?
22 sty 11:24
Janek191: @ karo:
f(x) = x*ln x ?
22 sty 11:30
22 sty 11:40
Janek191:
H
| | ln x | | | |
lim |
| = lim |
| = lim ( − x) = 0 |
| | | | | |
x→0 x→0 x→0
22 sty 11:48
karo: | | lnx | |
hmm to czemu na poczatku jest to |
| |
| | | |
22 sty 11:54
Panda: Czy to nie zwykłe mnożenie?
22 sty 12:12
22 sty 12:12
Janek191:
Iloczyn zamieniono na iloraz
22 sty 12:13