Pochodna
Halo: Jak obliczyć pochodną tej funkcji?
y= π*cosx3
22 sty 10:53
Jerzy:
y' = − πsinx3*3x2
22 sty 10:54
Halo: A dlaczego nie używa się tutaj wzoru
y'= f'g+fg'
22 sty 10:58
Janek191:
Lepiej będzie tak:
y ' = − 3π x2*sin x3
22 sty 10:58
Janek191:
f(x) = a*g(x)
f '(x) = a *g '(x) i pochodna funkcji złożonej
22 sty 10:59
Halo: Ok dzięki
22 sty 11:01
Halo: y'= π*(−sin3x2) * 3x2 ? A nie powinno się też rozłożyć funkcji w środku czyli x3 ?
22 sty 11:04
Janek191:
Skąd się wzięło sin 3 x
2 ?
22 sty 11:18
Janek191:
y = π*cos x3
y ' = π* ( − sin x3)*( x3) ' = π*( − sin x3)*3x2 = − 3π x2*sin x3
22 sty 11:20
Halo: A okej bo ja rozłożyłam też x
3 to w sin

dzięki za pomoc
22 sty 11:47
Halo: Mógłbyś jeszcze pomóc w tej funkcji, też na pochodną

?
22 sty 12:26
22 sty 12:28
Milosz: | | 1 | |
Moj blad, zamiast |
| ma byc 8 |
| | 8 | |
22 sty 12:29
22 sty 12:31
Halo: Dziękuje
22 sty 12:35