Nierówność z logarytmem
Milka: Jak to rozwiazac? Prosze o wskazowki
22 sty 10:49
Janek191:
1) Dziedzina − napisz
cdn.
22 sty 10:50
Janek191:
(2 x + 1)*(− 3 x + 5) > 0
22 sty 10:53
Milka: Ułamek > 0
X € (− 12 ; 53 )
22 sty 10:53
Milka: Co dalej?
22 sty 10:55
Janek191:
cdn.
2)
0 = 0*log25 25 = log25 250 = log25 1
22 sty 10:55
Janek191:
| | 2 x + 1 | |
log25 |
| ≥ log25 1 |
| | 5 − 3 x | |
22 sty 10:56
Milka: Sprytne...czy jeżeli a bedzie dowolna liczba rzeczywista to zawsze wyjdzie 1 w przypadku
nierownosci z 0 po prawej stronie?
22 sty 11:02
piotr1973: 4/5<=x<5/3
22 sty 11:02
piotr1973: a czyli podstawa logatytmu: a>0 a≠1,
22 sty 11:04
Janek191:
loga x ≥ 0 , a > 0 i a ≠ 1
loga x ≥ loga 1
22 sty 11:04