granica ciągu
kala: Proszę o sprawdzenie przykładów z granicy ciągu
\ lim = n√ 2n+πn+4n
→∞
z tw. o trzech ciągach n√42 ≤ n√ 2n+πn+4n ≤ n√4n*3
lim n√42=4
lim n√4n*3=4n√3=4*1=4
lim n√ 2n+πn+4n =4
22 sty 10:24
piotr1973: ale lim (16)(1/n) =1
22 sty 10:28
piotr1973: ale lim (16)1/n= 1
22 sty 10:29
kala: A skąd się wzięło to (16)1/n= 1 ?
22 sty 10:30
piotr1973: 42=16
22 sty 10:33
Jerzy:
n√4n < an < n√4*4n → lim = 4
22 sty 10:33
kala: Przepraszam, pomyliłam się tam nie jest 42 tylko 4n
22 sty 10:34
kala: Dlaczego 4*4n a nie 3*4n, mam 3 wyrazy
22 sty 10:35
Jerzy:
to nie ma znaczenia, to jest szacowanie
22 sty 10:36
kala: Ok dziękuję za pomoc
22 sty 10:37