Calka nieoznacozona
Scex: ∫(x5 − 3/4)lnx przez części, proszę na teraz
22 sty 10:04
piotr1973: ∫(x5−3/4) log(x) dx = 1/36 x(−x5+3(2 x5−9)log(x)+27)+C
22 sty 10:11
Jerzy:
u = lnx v' = x
5 − 3/4
| | 1 | | 1 | | 3 | |
u' = |
| v = |
| x6 − |
| x |
| | x | | 6 | | 4 | |
| | 1 | | 3 | | | |
... =( |
| x6 − |
| x)*lnx − ∫ |
| dx |
| | 6 | | 4 | | x | |
22 sty 10:12
Scex: @Jerzy doszedłem do tej postaci co Ty, to już koniec? Wystarczy tą ostatnią Calke rozbić na
dwie i ze wzoru na dzielenie?
22 sty 10:13
Jerzy:
tak, rozbić i liczniki podzielic przez x
22 sty 10:16