Znaleźć funkcje odwrotne
Adam: Cześć, czy ktoś może mi pomóc, jak znaleźć funkcję odwrotną dla x ∈ [1,∞);
g(x) = x2 − 2x
21 sty 23:05
Mila:

y=(x−1)
2−1, x≥1
y+1=(x−1)
2
x−1=
√y+1, y+1≥0
x=1+
√y+1
Zamiana zmiennych
y=1+
√x+1
21 sty 23:12
Jack: dokladnie
21 sty 23:14
Adam: Dziękuję bardzo, wszystko jasne, oprócz pierwszego działania y=(x−1)2−1
21 sty 23:25
Mila:
To jest postać kanoniczna trójmianu kwadratowego.
Ja to robię w pamięci, uzupełniam do kwadratu dwumianu.
(x−1)2−1=x2−2x+1−1=x2−2x
21 sty 23:46