POTRZEBUJE POMOCY
( ͡° ͜ʖ ͡°): Wyznacz wszystkie pary (x,y) liczb rzeczywistych spełniających równanie
x√n + y√n = n√x2 + y2
n ∊ ℕ
n≥2
21 sty 22:44
( ͡° ͜ʖ ͡°): Przekształciłem to do:
(x+y)2 = n(x2 + y2)
nie jestem pewien czy poprawnie i nie wiem co z tym zrobić dalej
21 sty 22:46
Jack: wszystko do kwadratu...
x2*n + 2xy *n + y2n = n2 * (x2+y2)
n(x2 + 2xy + y2) = n2(x2+y2)
n(x+y)2 = n2(x2+y2)
(x+y)2 = n(x2+y2)
jak rozumiem tak to przeksztalciles?
21 sty 23:01
( ͡° ͜ʖ ͡°): tak, tak
Ale co dalej?
21 sty 23:15
( ͡° ͜ʖ ͡°): <bump>
21 sty 23:26
( ͡° ͜ʖ ͡°): <bump>
1 lut 11:35
( ͡° ͜ʖ ͡°): ktoś, coś? No błagam, nie wierzę, że nikt sobie z tym nie może poradzić...
1 lut 12:20
Kacper: Ciekawe co za konkurs.
1 lut 12:31
( ͡° ͜ʖ ͡°): Podkarpacki Konkurs Matematyczny − finał z roku 2013
1 lut 12:33
Kacper:
Można gdzieś pobrać zadanka finałowe?

Jak znajdę je, to wrzucę moje rozwiązanie.
1 lut 12:39
Kacper:
Dobra mam.
Z nierówności
| | x2+y2 | | x+y | |
√ |
| ≥ |
| wynika, że |
| | 2 | | 2 | |
2(x
2+y
2)≥(x+y)
2
Równość zachodzi dla x=y i x≥0
Dla n>2 równanie spełnia tylko para liczb (x,y)=(0,0)
Odp. dla n=2 pary postaci (x,y)=(x,x) i x≥0
dla n>2 para liczb (x,y)=(0,0)
1 lut 12:43
Kacper:
Dziwne, bo przeglądam te zadania i nie ma tam takiego...
1 lut 12:45
( ͡° ͜ʖ ͡°): co to za nierówność?
Skąd ją wziąłeś?
1 lut 12:46
1 lut 12:51
Kacper:
Nierówność między średnią kwadratową, a arytmetyczną.
1 lut 15:31