21 sty 22:36
Jack: a)
usun niewymiernosc
21 sty 22:38
plemiona11: no nie wiem czy to coś da

Może ktoś rozwiązać próbowałem na sześcian różnicy ale pewnie nie
wyjdzie
21 sty 22:39
Janek191:
| | x3 − x2 − 2 x | |
lim |
| = |
| | 3√x2 + 4 − 2 | |
x→2
| | 3 x2 − 2 x | |
= reguła de ' Hospitala lim |
| |
| | | |
x→ 2
21 sty 22:46
plemiona11: 24 wynik w a ? Janek191 ?: )
21 sty 22:50
21 sty 22:51
Jack: a) Licząc sposobem licealnym
Licznik : x
3 − x
2 −2x = x(x+1)(x−2)
Mianownik robisz ze wzoru a
3−b
3 = (a−b)(a
2+ab+b
2)
czyli mianownik :
(
3√x2+4 − 2)(
3√(x2+4)2 + 2
3√x2+4 + 4)
Czyli
| (x(x+1)(x−2))(3√(x2+4)2 + 23√x2+4 + 4) | |
| |
| (x−2)(x+2) | |
skracasz (x−2) :
| (x(x+1))(3√(x2+4)2 + 23√x2+4 + 4) | |
| |
| (x+2) | |
podstawiasz za iksa dwa
czyli :
| | 6(4 + 4 + 4) | |
lim |
| = 18 |
| | (2+2) | |
x−>2
21 sty 22:54
plemiona11: Jack wynik 24 ma być
21 sty 22:54
Jack: wolfram pokazuje nawet 18,takze mnie nie oszukasz
21 sty 22:55
21 sty 22:56
plemiona11: Jednak 18 ma wyjść

z pochodnych wyszło 18
21 sty 22:57
Jack: ciesze sie bardzo
21 sty 22:57
Janek191:
| | sin 0,5 x | | 0,5 x | | tg 4x | |
f(x) = |
| * |
| * |
| *4x = |
| | 0,5 x | | 3 x2 | | 4 x | |
| | sin 0,5 x | | tg 4 x | | 2 | |
= |
| * |
| * |
| |
| | 0,5 x | | 4 x | | 3 | |
więc
| | 2 | | 2 | |
lim f(x) = 1*1* |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | |
x→1
21 sty 22:58
plemiona11: Jack możesz sprawdzić wynik na wolframlpha z b ?
21 sty 23:00
Janek191:
Musiałem się gdzieś pomylić w obliczeniach.
21 sty 23:01
21 sty 23:03