wyrazenia wymierne
olaa: jak to rozwiazac? (50x2−18)2 : (3+5x)(5x−3) ? dla x = − 1/5
robilam (2(25x2−9))2 : (5x+3)(5x−3) = (2(5x−3)(5x+3))2 : (5x+3)(5x−3) i jak to teraz
skrocic?
21 sty 22:19
Jack: (50x2−18)2 = (2(25x2−9))2 = (2(5x−3)(5x+3))2 = 4(5x−3)2(5x+3)2
21 sty 22:23
olaa: i z tego 4(5x−3)2(5x+3)2 : (5x+3)(5x−3) juz sie nie da bardziej uproscic?
21 sty 22:30
Mila:
| (50x2−18)2 | |
| = |
| (3+5x)(5x−3) | |
| | [2*(25x2−9)]2 | |
= |
| = |
| | (5x+3)*(5x−3) | |
| | 4*(5x−3)2*(5x+3)2 | |
= |
| = |
| | (5x+3)*(5x−3) | |
=4*(5x+3)*(5x−3)}
| | 1 | | 1 | | 1 | |
W(− |
| )=4*(5*(− |
| )+3)*(5*(− |
| )−3)= |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
=4*(−1+3)*(−1−3)
21 sty 22:33
Jack: podziel ; d
| 4(5x−3)2(5x+3)2 | |
| = 4(5x−3)(5x+3) |
| (5x+3)(5x−3) | |
21 sty 22:33