granica funkcji
Phantasmagoria: | | √x2+3 | |
Rozwiązuję zadanie z granicą funkcji biegnącą do −∞ . Zadanie wygląda tak: |
| . |
| | x | |
| | |x|*1 | |
Wyciągnąłem na górze x2, itd. Zostało mi |
| . Na wolframalpha, odpowiedzią ma być −1. |
| | x | |
Nie za bardzo rozumiem jak, bo w żaden sposób mi to nie wychodzi. Co dalej?
21 sty 21:36
Mila:
| | |x|*√1+3x2 | |
= lim x→−∞ |
| =−1 |
| | x | |
| | |x| | | −x | |
[bo |x|=−x dla x<0, |
| = |
| =−1] |
| | x | | x | |
21 sty 22:25
PW: Marudna uwaga do pytającego:
granica funkcji biegnąca do −∞ to dziwoląg znaczeniowy.
Granica albo jest, albo jej nie ma. Albo jest liczbą, albo jest nieskończona. Ale nigdzie nie
biega.
To iksy w dziedzinie "biegają" do określonej liczby albo do nieskończoności.
21 sty 22:41