zad
matthew: Cześć. mam takie prydkłady do rozwiązania:
zad1 Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt A, o środku w punkcie S, jeśli:
a) A(1, 2) b) A(0, 3)
zad. 2 Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty A, B, C, jeśli:
a) A(−1, 0) B(7, 0) C(0, 1)
b) A(1, 5) B(8, −2) c(9,1)
Zad. 3 Napisz równanie okręgu, którego środek znajduje się na prostej k, przechodzącego przez
punkty A i B, jeśli:
a) k: y= −2x − 2; A(5, 10) B(3, 12)
b) k: y= 2x + 4; A(3, 0) B(4,1)
Z góry dzięki
17 gru 19:31
Eta: Pomagam

napisz jakie współrzędne ma punkt S w 1/zad. ( bo nie napisałeś
17 gru 19:55
matthew: 
Sorki, tam powinno być: Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt A, o środku w
punkcie S, stycznego do obu osi układu współrzędnych, jeśli...
Gdybym znał S, to pewnie trzeba byłoby obliczyć to ze wzoru na "d"....
Ajć za szybko chciałem to napisać....
17 gru 19:59
Eta:
zad2/ ogólna postać równania okregu:
x2 +y2 −2ax −2by +c =0 gdzie: s( a,b) r2= a2 +b2 −c
podstawiając współrzedne tych danych punktów
otrzymasz układ trzech równań z a b i c
rozwiąż ten układ i wyznaczysz a b i c
powodzenia:
zaraz podam wskazówkę do zad 3/
17 gru 19:59
Eta:
zad3/
korzystamy z warunku:
ISAI=ISBI= r
to; ISAI
2 = ISBI
2 S€k więc S( x, −2x−2)
zatem: ( x−5)
2 +( −2x−2−10)
2 = ( x−3)
2 +( −2x−2−12)
2
( x−5)
2 ( 2x +12)
2 = ( x−3)
2 +(2x −14)
2
bo wyłaczając minus i podnosząc go do kwadratu
teraz wykonaj działania i uporzadkuj to równanie otrzymasz współrzędną x
i następnie y = −2x −2
zatem otrzymasz S( x, −2x −2)
a r
2 = ISAI
2
i to wszystko ....powodzenia
przykład b) podobnie

Narazie muszę uciekać , będę za godzinę
17 gru 20:12
Eta:
sorry poprawiam chochlika

oczywiście,że: (x−5)
2 +(2x+12)
2 = ( x −3)
2 + ( 2x
+14)
2
też się śpieszę .....
17 gru 20:14
Eta:
zad1/
zobacz tu
[30451
rozwiązywałam podobne
17 gru 20:36
matthew: Dziękuję za podpowiedzi

Bardzo mi pomogly. W tym drugim zadaniu jest duzo rachunkow... ufff

Ale w pierwszym zadaniu nie moge wejsc w tego linka...

jest napisane, ze nie znaleziono
17 gru 22:37