Ciągi
miki 66: pomóżcie proszę − nie wiem jak się za to zabrać.
Oblicz różnicę ciągu arytmetycznego (an) którego a3 =5 i a6 =41. Podaj wzór ogólny
21 sty 21:17
Janek191:
an = a1 + (n −1)*r
a3 = a1 + ( 3 − 1)*r = a1 + 2 r
Zapisz a6
21 sty 21:19
21 sty 21:19
miki 66: a
6= a
1 + (6−1)*r
Ok chyba kapuję.
Co to jest k
21 sty 21:22
Janek191:
Teraz oblicz
a6 − a3 = (a1 + 5 r) − ( a1 + 2 r) = 41 − 5
21 sty 21:26
miki 66: z a3 r = 1
a z a6 r=7
21 sty 21:26
Janek191:
Źle

Wykonaj odejmowanie po lewej i po prawej stronie
21 sty 21:28
miki 66: ale a
1 to skąd wziąć
21 sty 21:30
miki 66: czy to niewiadoma
21 sty 21:30
miki 66: zagubiłem się
21 sty 21:34
Janek191:
Ile jest a1 − a1 ?
21 sty 21:36
miki 66: 0
21 sty 21:39
miki 66: Wiesz ja to wiem że różnicą jest 35 podzielone przez różnicę między a6 i a3 czyli 3.... ale
nie
wiem jak do tego dojść
21 sty 21:43
miki 66: r=11

?
21 sty 21:45
Jack: a
3 = a
1 + 2r = 5
a
6 = a
1 + 5r = 41
a
6 − a
3 = ( a
1 + 5r ) − ( a
1 + 2r ) = 41− 5
3r = 41 −5
21 sty 21:47
Janek191:
a6 − a 3 = ( a1 + 5 r) − ( a1 + 2 r) = a1 − a1 + 5 r − 2 r = 3 r
oraz a6 − a3 = 41 − 5 = 36
więc
3 r = 36 / : 3
r = 12
====
a1 + 2 r = 5
a1 + 2*12 = 5
a1 = 5 − 24 = − 19
================
Wstawiamy do wzoru na an
an = − 19 + ( n −1)*12 = − 19 + 12 n − 12 = 12 n − 31
Odp.
an = 12 n − 31
===========
21 sty 21:49
miki 66: Dzięki Janek − teraz zrozumiałem. Trzeba jak Abel krowie ale działa. Dzięki
21 sty 21:55