Pierwiastek wielokrotny (wielomiany)
Niezalogowany: Dla jakich wartości parametrów a, b, c liczba r jest trzykrotnym
pierwiastkiem wielomianu W(x), jeśli:
W(x)=x4+5x3+ax2−bx−c, r=−2
Proszę o pomoc, próbowałem rozwiązać i hornerem i innym sposobem, ale nie wychodzi mi ten sam
wynik co w odpowiedziach:a=6, b=4, c=8
21 sty 20:54
Benny: W(−2)=0
W'(−2)=0
W''(−2)=0
21 sty 20:56
Niezalogowany: Znajdzie ktoś chwilę, żeby mi pomóc?
21 sty 21:44
ICSP: x1 + x2 + x3 + x4 = −5 i x1 = x2 = x3 = −2 to x1 = 1
w(x) = (x+2)3(x−1) = ...
21 sty 22:06